Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland debuteerde in 2012 op spectaculaire wijze in de hitlijsten. Maar we maken pas echt kennis met de zangeres als ze een jaar later het album ‘Banging On The Doors Of Love’ uitbrengt. Het levert haar een Edison award op en er volgt een succesvolle theatertour. Met haar derde album ‘Breaking New Ground’ overtuigt Sandra van Nieuwland opnieuw. De prachtige eerste single heet ‘Truth’.

Na de storm komt altijd de stilte. Die is hoorbaar als Sandra van Nieuwland net haar succesvolle theatertour heeft afgerond waarin ze vooral werk van het positief onthaalde Banging On The Doors Of Love speelde. Deze in 2013 verschenen plaat voelde als de echte introductie van de zangeres, met daarop twaalf nummers om trots op te zijn. Maar als het laatste optreden is gegeven, start de zangeres gewoon weer met een kale maar vruchtbare grond waarop ze is gaan zaaien. De liedjes zijn tijdens een geduldig proces gegroeid en vullen nu Breaking New Ground, het gloednieuwe album waarmee Sandra van Nieuwland opnieuw overtuigt. Pakkende single ‘Truth’ is de eerste oogst die aan Breaking New Ground vooruit werd gestuurd.

De basis van het album ligt bij de wekker die elke ochtend in huize Van Nieuwland afgaat. Een jaar lang schrijft ze elke dag gedisciplineerd aan nieuw werk. Ze probeert daarbij haar perfectionisme zoveel mogelijk los te laten. Met een frisse blik worden kleine ideeën geboren die steeds groter worden en uiteindelijk leiden tot liedjes die gehoord mogen worden. Op Breaking New Ground laat ze de luisteraar heel dichtbij komen: ‘Keep my faith and keep my honesty, cause I got nowhere else to go.

Op 23 november 2012 stond Van Nieuwland op nummer 1 en 2 van de Single Top 100. Nog nooit eerder wist een Nederlandse artiest de twee bovenste posities tegelijk te bemachtigen. Een week later overtrof ze haar eigen record, door met Beggin’ op de eerste positie binnen te komen en haar andere twee nummers op de tweede en derde positie in de lijst te hebben. Een week later kwam ook haar vierde nummer New Age binnen op de eerste plek en wist ze meer nummer één hits te behalen dan Ben Saunders.

In december 2012 had Van Nieuwland als eerste Nederlandse artiest drie singles tegelijk in de top 10 van de Nederlandse Top 40 te staan: Keep your head up op 1, Beggin’ op 4 en More op 9. Alleen The Beatles en Bruce Springsteen lukte het ook om ooit met drie singles tegelijk in de top 10 te staan. Op 7 december 2012 werd Van Nieuwland in The voice of Holland in de halve finale uitgeschakeld, toen teamgenote Leona Philippo de voorkeur kreeg van haar coach, Trijntje Oosterhuis.

Voor haar single More kreeg Van Nieuwland dubbelplatina, voor Keep Your Head Up platina en voor Beggin’ en New Age goud.[6] Op 14 december 2012 werd Venus als eerste officiële single uitgebracht.

Op 20 december 2012 verscheen het album And More digitaal. Binnen 24 uur stond het album op de eerste positie in de iTunes Album Charts en stond Van Nieuwland met 18 singles in de iTunes Top 200, waarvan 17 in de Top 100. Dit waren zowel eerder uitgebrachte The Voice of Holland-nummers als nieuwe nummers die op het album zijn verschenen. Op 21 december kwam de eerste officiële single Sing It Back van haar album binnen op de eerste plaats in de Single Top 100. Een week later kwam het album binnen op nummer 1 in de Album Top 100.

In de eerste twee weken van 2013 stond Van Nieuwland met vijf hits tegelijkertijd in de Nederlandse Top 40. Tot op heden heeft geen enkele andere artiest dat kunnen presteren.

Mede georganiseerd door Sky Radio was er op 14 februari dit jaar, 2013, in Paradiso een speciaal valentijnsconcert ter ere van Van Nieuwland. Het was voor haar een van de eerste avondvullende optredens met band. Het concert was binnen een dag uitverkocht.

Van Nieuwland was op 8 maart 2013 te gast bij Giel Beelen op radiozender 3FM in zijn ochtendprogramma GIEL en deed daar een akoestische versie van The Year of Summer, oorspronkelijk van Niels Geusebroek. Ze deed eveneens het nummer Sing it Back en haar eigen nummer Love you Less.

Speciaal voor de War Child-actie van Radio 538 maakte Van Nieuwland samen met de band Kensington op 26 maart 2013 een rockversie van de hit Keep your head up waarvan Van Nieuwland, eveneens als Kensington, al een eigen versie had uitgebracht. Ze maakte ook een rockversie van het nummer Another love van Tom Odell.

In maart en april 2013 ging Van Nieuwland ter promotie van haar album And More op tournee.

Op 3 augustus 2013 werd haar eerste officiële single uitgebracht, getiteld Hunter. De single werd Alarmschijf bij Radio 538 en behaalde de 2e plek in de iTunes-hitlijst. In de iTunes Top 100 van Letland behaalde het nummers eveneens een top 10-notering. De officiële videoclip verscheen op 10 augustus. Het is de eerste single van haar nieuwe album Banging on the Doors of Love. Het album verscheen op 22 november.

De tweede officiële single genaamd Always Alone verscheen op 8 november 2013.

Samen met Simon Keizer heeft van Nieuwland een duet opgenomen met het nummer Christmas In Our Hearts. Dit duet is geschreven door Van Nieuwland, Simon Keizer en Jaap Kwakman. Dit duet verscheen op de kerst-cd die is uitgebracht van Nick & Simon genaamd Christmas with.. Nick & Simon.

In januari, februari en maart ging Van Nieuwland met haar eerste theatertournee verschillende theaters in Nederland langs. Op 28 maart 2014 werd bekendgemaakt dat Van Nieuwland in oktober en november een reprise van haar theatertournee gaat doen. Tevens ontving Van Nieuwland een gouden plaat voor het album Banging on the Doors of Love.

Op 31 maart 2014 sleepte Van Nieuwland een Edison Pop binnen. Andere genomineerden waren o.a. Anouk en Niels Geusebroek.

In 2015 deed Van Nieuwland mee aan Expeditie Robinson. Ook verscheen op 27 november haar derde studioalbum Breaking new Ground[10], met daarop de single Truth die op 16 oktober 2015 was uitgebracht. Begin 2016 wordt dit album gepresenteerd met een theatertoer.

Van Nieuwland zong de titelsong voor de Nederlandse speelfilm “Fataal” die in 2016 verscheen. [12] Het nummer “Stop the Clocks” van Van Nieuwland werd in 2016 gebruikt in een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Lethal Weapon, wat een remake is van de populaire film.

Ook verzorgde Sandra in het najaar van 2016 het voorprogramma van de Britse muzikant Bryan Ferry in een uitverkochte concertenreeks door Nederland, België en Luxemburg.

 

 

Advertenties